Wiki (examen, opció C)

Posted: 15 Juny, 2010 in General
Etiquetes:

A continuació comparteixo la resposta de l’opció C de l’examen, tal com estava especificat a l’enunciat. Va ser redactat per la Montse, el Joan, la Marta i la Irene. No especifico els cognoms ni la nota per preservar la privacitat d’aquesta dada personal, si els interessats ho volen compartir en són ben lliures (igual que si no volen fer-ho).

La resposta està tal qual, amb els encerts i els errors. Els comentaris són oberts pel que calgui.

Wiki és una paraula s’origen hawaià i consisteix en un lloc web on tots els internautes que hi tenen accés poden col·laborar en la redacció del seu contingut. És, doncs, una eina en línia, que forma part del web 2.0 i que permet l’edició i la coordinació de continguts de manera instantània, i aquesta, potser, és la característica que la fa més útil, a més de la llibertat de cada usuari d’intervenir quan vulgui. Així, el wiki permet una edició oberta, llenguatge en format de text senzill, fàcil creació de pàgines, pàgines sempre en procés, múltiples autories, rols dels usuaris iguals…

En hawaià, wikiwiki vol dir ràpid, però s’utilitza només wiki (per abreviar, no es tracta de ser ràpid?) per parlar i identificar aquest tipus de webs col·laboratives. L’inventor d’aquest format web va ser un programador d’Oregon anomenat Ward Cunningham, que l’any 1994 (només fa quatre dies) va implementar el primer servidor wiki.

L’exemple més conegut i utilitzat del format wiki és la Wikipèdia, l’enciclopèdia online que es va iniciar l’any 2001 i que té edicions en diferents idiomes. En anglès ja compta amb més d’un milió d’articles i l’edició en castellà ja ha arribat als 100.000.

Altres definicions més o menys encertades de wiki són:

Javier de la Cueva:

Un gigantesco tablón de anuncios donde cualquiera puede poner sus notas, borrar o modificar las de otros o crear enlaces

Ward Cunningham:

una col·lecció de pàgines web lliurement extensible, un sistema hipertextual per a desar i modificar informació, una base de dades en la qual cada pàgina és fàcilment modificable per qualsevol usuari amb accés a un navegador

José Antonio Millán:

Wiki es un sistema de composición; es un medio de discusión; es un almacén; es un sistema de correo; es una herramienta de colaboración. Realmente, no sabemos demasiado bien qué es, pero es un medio divertido de comunicación asíncrona en la red

Éssent una eina en línia, la wiki, a més, permet inserir enllaços, imatges i qualsevol altre tipus d’informació que permet l’hipertext. A més, també permet fer sindicacions amb RSS de les actualitzacions que s’hi van fent, així cada usuari està al dia del procés d’elaboració. En aquest sentit també és interessant l’opció que permet veure l’historial de canvis, d’aquesta manera és possible tornar a l’estat anterior i corroborar qui va concertar cada canvi en la informació.

A banda, però, de tots els avantatges també hi ha algun inconvenient, com pot ser la manca de fiabilitat de la informació publicada, tot i que també s’hi poden establir normes, tot dependrà del sistema d’accés i supervisió que s’utilitzi.

Existeixen diferents tipologies de wikis, segons la seva accessibilitat, que dependrà dels usuaris que la creïn. Poden ser simplement eines de treball en grup privades o bé mitjans de difusió públics on es busca donar un servei a tots els internautes, encara que no hi intervinguin en la seva elaboració.

Exemples concrets de wikis, a banda de la wikipèdia, són:

Referències utilitzades

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s