Videoblog (examen, opció B)

Posted: 9 Juny, 2010 in General
Etiquetes:

A continuació comparteixo la resposta de l’opció B de l’examen, tal com estava especificat a l’enunciat. Va ser redactat per la Teresa, la Maria i l’Edith. No especifico els cognoms ni la nota per preservar la privacitat d’aquesta dada personal, si les interessades ho volen compartir en són ben lliures (igual que si no volen fer-ho).

La resposta està tal qual, amb els encerts i els errors. Els comentaris són oberts pel que calgui.

DEFINICIÓ

Un vídeoblog, o vlog, és un blog que conté una sèrie d’enregistraments de vídeo que s’hi publiquen cronològicament, en ordre invers, i de manera periòdica per un o més autors. Els vídeos van acompanyats d’una descripció, i d’altres usuaris hi poden afegir comentaris si l’autor del blog els ha autoritzat a fer-ho. De fet, es tracta d’un tipus de blog en què les entrades contenen, a més de text i imatges, material audiovisual. Els vídeos que conformen el vídeoblog poden estar incrustats en la mateixa entrada o bé estar-hi enllaçats a través d’un link extern. Per a la difusió dels vídeoblogs, sovint s’utilitza la sindicació tipus RSS i el podcast.

HISTÒRIA

Els vídoblogs són l’evolució dels blogs, i es van començar a publicar el 2004 als Estats Units. A partir de l’any 2005, l’ús d’aquest mitjà va començar a popularitzar-se: tant el grup de videoblogging de Yahoo com el canal web YouToube, en què es poden publicar vídeos, van tenir un fort creixement del nombre d’usuaris aquest any. Actualment, tant les emissores de ràdio com els canals de televisió utilitzen els vídeoblogs com un mitjà per potenciar la interactuació dels seus oients i espectadors.

COM FER UN VÍDEOBLOG

Per crear un vbloc és necessari tenir una eina de publicació com ara Youtube, Bitácoras, Blip.tv o Videoblogs.com. O també es pot crear mitjançant un gestor de continguts per a blogs com ara WordPress o Textpattern.

A part dels canals d’inscripció i els webs especialitzats en vídeoblogs, podem crear-los mitjançant un blog tipus Blogspot. En aquest cas tindrem un blog però totes les entrades seran vídeos. Podríem dir que automàticament el blog es converteix en un vídeoblog.

Un cop hem triat quina eina utilitzarem per crear un vídeoblog, hem de tenir en compte alguns aspectes per seguir amb la creació, com ara:

 • Temàtica: s’ha d’escollir una temàtica que dominem i que en puguem tenir material suficient per anar publicant vídeos periòdicament.
 • Durada: hem de procurar que el vídeo no duri massa ja que el que pot passar és que el públic no el vegi sencer o s’ho pensi a l’hora de veure’l.
 • Públic: hem de pensar a quin públic ens dirigim i adaptar el contingut al públic escollit.
 • En el cas de penjar-hi vídeos propis, els recursos que hem d’utilitzar s’han de tenir en compte; per exemple, és molt important tenir una càmera de vídeo. Si no en tenim serà una mica complicat penjar un vídeo fet per nosaltres.
 • Edició de vídeos: en el cas que els vídeos que hi pengem siguin creats per nosaltres hem d’editar-los.

EXEMPLES DE VÍDEOBLOGS

Els vídeoblogs són una bona eina de comunicació i es pot arribar lluny a través d’ells, i si no vegeu l’exemple de la serie que emet La Sexta per televisió Que vida más triste. Aquesta sèrie prové d’un vídeoblog, l’autor és un noi d’uns 30 anys que a través de vídeoblogs explicava les misèries de la seva vida. Podem trobar alguns dels vídeos al web oficial de la serie.

 • Un altre exemple de vídeo d’ús didàctic de notícies d’economia
 • Un vídeoblog del polític Artur Mas
 • Un exemple de vídeoblog personal i/o professional seria el de Joan Planas, director i creador de material audiovisual
 • I un recull de receptes de cuina
 • Un exemple d’estratègia amb vídeo per promocionar les illes Galápagos
 • Pàgina per crear els teus vídeoblogs
 • Una pàgina interessant és The Bobs, un índex de blogs que permet fer cerques especificant diversos termes. Es pot, per exemple, especificar que es volen trobar vídeoblogs.

WEBGRAFIA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s