Pensar una biblioteca des de zero

Posted: 30 Mai, 2010 in General

A la sessió presencial d’ahir de Sistemes Bibliotecaris vaig demanar als alumnes que fessin una reflexió conjunta amb vistes a configurar una possible nova biblioteca que partís de zero. És a dir, els vaig demanar com seria la biblioteca que ells imaginen si algú els demana que la posin en marxa.

La pregunta era a nivell de:

 • Espais i usos
 • Serveis presencials
 • Serveis a distància

No hi havia limitació de pressupost ni de res: la reflexió era lliure ja que jo buscava la utopia.

De l’exercici va sortir una foto i uns esborranys, que adjunto (els alumnes van estar d’acord a que ho publiqués aquí: gràcies) perquè si us ve de gust hi feu aportacions:

 • Què us sembla?
 • Trobeu a faltar moltes coses? Poques?
 • Reflexa una visió tradicional de les biblioteques o es va assolir la utopia que jo buscava?
 • Toooota la resta de comentaris que se us acudeixin

Bé… aquí teniu el material (crec que ho podreu entendre tot):

Exercici de classe | Reflexió dels alumnes per crear una biblioteca

El document escrit no es veu gaire bé perquè estava en llapis, però espero que tot i així s’entengui en bona part (veure en gran).

Anuncis
Comentaris
 1. Montse Mora ha dit:

  Ja em perdonaràs Javier, però no entenc gairebé res. No hi ha cap més mètode per veure aquest planol i les indicacions?

 2. Marta Moreno Lobera ha dit:

  Lo siento, yo tampoco puedo leer nada…
  Marta Moreno Lobera

 3. Lola Bolufer ha dit:

  Jo tampoc ho puc llegir tot

 4. joan antoni ha dit:

  Hola Javier

  Me pasa lo mismo que a mis compañeras, no puedo leer nada…
  Acabo de publicar el último ejercicio y he tenido problemas para insertar imágenes y el video, no se si es un problema puntual de nuestro blog o si, para variar, es mi ordenador. De todas maneras en cuanto se solucione el problema intentaré intentaré finalizarlo correctamente. 😉

 5. Javier Leiva ha dit:

  He pogut girar la imatge i contrastar una mica els colors. Crec que ara es veu millor, tot i que reconec que no es per tirar cohets. No tenia la càmera a mà i la vaig fer amb la del portàtil…

  Pel que fa al document, no hi puc fer res perquè com dic està en llapis i l’escàner no té prou bona vista.

  En fi, si ho veieu prou bé com per fer algun comentari… endavant. I si no, doncs no passa res. Igualment, si algun dels alumnes de SB voleu fer algun comentari explicatiu… endavant! 🙂

 6. martauvic ha dit:

  Si el que buscaves era una utopia, crec que no ho vas aconseguir. Pel que puc entendre de les imatges, s’anomenen diferents punts de les directrius que ja funcionen en les biblioteques de nova creació, com la separació d’espais, adaptació de mobiliari, horaris i personal adequats, etc.
  Així vist per sobre hi trobo algunes pegues: per la distribució de l’edifici no es pot aprofitar gaire la llum natural tal com es diu, la sala polivalent al principi no convida a entrar a la biblioteca, sinó a anar al lavabo, i la situació dels ordinadors a l’entrada de la sala d’adults pot fer que el públic no entri fins a la zona de consulta que es troba al fons.
  En general, però, trobo que està prou bé (tot i que costa de veure).

 7. lidiauvic ha dit:

  A mi em sembla que la zona infantil és petita. Actualment s’està potenciant molt aquesta zona (els nens són els futurs usuaris). Tendeixen a ser zones molt àmplies, amb un espai adequat per a nadons, amb espais per a fer-hi activitats (contes)i tallers (manualitats, etc.). Han de tenir serveis separats, amb mides adequades als nens i canviadors per als nadons.

  El mateix passa amb els ordinadors que podrien estar en una alula d’informàtica separada, que permeti tant l’accés al públic en general, com la realització de cursets.

  Hi ha zones que no veig bé què són, però em penso que falta una bona cafeteria!

 8. Montse Buscallà ha dit:

  Jo tampoc acabo de veure bé totes les parts del dibuix, sobretot les dels costats, però el demès tampoc ho veig molt diferent de com són actualment les biblioteques. Potser la diferència està més en els serveis oferts, sobretot els virtuals (ho deu explicar el document escrit que no puc llegir) que no en la distribució de l’espai. La veritat, pel dibuix no ho veig utòpic.

 9. Teresa ha dit:

  No es pot llegir gaire bé, però per confirmar els serveis virtuals caldria afegir-se a les xarxes socials ( canal RSS, Youtube, Facebook, Twitter), suport a la recerca ( publicar tesis…), sumaris de revistes i llibres electrònics ( servei de consulta i prèstec).

 10. eva romero ha dit:

  Hola, Javier

  No és per agobiar, però si has de donar alguna instrucció per a l’examen, que siga abans de divendres, per favor, que hi ha personal que hem d’eixir cap a Vic divendres al matí.

  Gràcies

 11. Javier Leiva ha dit:

  Hi va haver discusio sobre el cafè… i va guanyar el no-cafè 😉

  Jo també crec que no va guanyar la utopia, però per alguna cosa es comença i segur que podrem seguir treballant en el tema més endavant.

  Moltes gràcies per les vostres opiniones. Missatge per als alumnes de SB –> preneu bona nota de tot!

  Ah, i Eva… no pateixis que només donaré una instrucció sobre l’exàmen i realment no importa massa que la vegis abans o després de fer el viatge… 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s